Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora Ensos last på villovägar

Från 2009
Artic Sea i Lovisa hamn

Värdet av Stora Ensos sågvarulast ombord på det försvunna fartyget Arctic Sea sägs nu vara omkring 300 000 euro.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att Stora Ensos sågvaror ombord är värda över en miljon euro men också andra företag har sågvaror ombord på fartyget.

Stora Ensos kommunikationsdirektör Lauri Peltola säger till Yle att Stora Enso inte har någon aning om var fartyget befinner sig. Det har inte gjorts några observationer av fartyget på över en vecka,efter den påstådda kapningen på utanför Öland.

Rets Timber som sköter Stora Ensos försäljning i Nordafrika har försökt reda ut vad som hänt fartyget och dess last av rederibolaget Oy Solchart Management Ab som verkar i Finland och som ansvarar för lasten. Något svar har Rets Timber inte fått, men tror trots det att lasten ännu uppenbarar sig i Algeriet.
På Stora Enso vet man inte heller vad som har hänt med lasten.
Ryssland letar också efter lastfartyget

Både Rysslands federala säkerhetstjänst FSB och landets flotta letar efter det försvunna fartyget. Besättningen på fartyget är rysk.

Senast siktades fartyget i Engelska kanalen för en dryg vecka sedan. Enligt den ryska webbsajten Sovfracht Maritime Bulletin siktades fartyget en sista gång utanför Portugal.

(Av Stefan Nordgren)