Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kopparnäs i fokus i Lehtolainens nya bok

Från 2009
Författaren Leena Lehtolainen
Bild: YLE/ Helena Rosenblad

Författaren Leena Lehtolainen som är bosatt i Ingå, Degerby, är aktuell med en ny bok som heter Henkivartija eller Livvakten fritt översatt till svenska. En stor del av handlingen i boken utspelar sig i Västnyland och då främst i Ingå.

Huvudpersonen i Leena Lehtolainens nya bok Henkivartija heter Hilja Ilveskero. Hon är en ung kvinna som arbetar som livvakt och ursprungligen kommer från Savolax. I början av boken befinner hon sig i Moskva där en finländsk affärskvinna som hon skyddat mördas. Det hela utvecklar sig till en politisk thriller med internationella förankringar där bland annat Nord Streams planerade gasledning genom Östersjön och Finska Viken vävs in. Men det är inte enbart en thriller. En röd tråd genom boken är Hiljas kärlek till lodjur. I mitten av boken blir tempot långsammare och läsaren får i stället lära känna Hilja och förstå varför hon gjort de val hon har gjort i livet och varför hon har blivit livvakt.

Författarens egna hemknutar
En stor del av handlingen utspelar sig i Västnyland, till stor del i Degerby och Kopparnäs i Ingå. Hilja Ilveskero hyr en stuga på Talludden i Torbacka. Kopparnäs gästgiveri är en central plats i handlingen. Samtliga platser som beskrivs finns på riktigt, många av dem i närheten av Leena Lehtolainens eget hem i Degerby.

- Jag tycker om att skriva om platser som jag känner, där jag kan gå och jogga och se och lyssna på hur livet är. Jag fick idén att huvudpersonen Hilja ska ha en stuga i Degerby när en väninna hyrde en stuga en par kilometer från mitt hus. Jag tycker så mycket om Kopparnäs.
- Kopparnäs gästgiveri är en intressant plats, det är riktigt kaurismäkistämning. Jag njöt av att kunna skriva om trakterna och människorna.

Hösten 2008
Handlingen i Henkivartija utspelar sig under hösten 2008, vid tiden strax före och efter kommunalvalet. Bland annat beskrivs en konferens som de gröna höll på Kopparnäs Gästgiveri i fjol höstas. Där deltog Leena Lehtolainen själv som talare.

Också Kisus butik och kafé i Degerby finns med i boken. En nattlig utfärd till Bromarv görs också och en bifigur är SFP-riksdagsledamoten från Ekenäs som kör för fort på riksväg 51.

Lodjur fascinerar
Leena Lehtolainen har själv också besökt både Moskva och New York för att göra reseach. Men det som gjorde starkast intryck på henne var när hon lärde sig mer om lodjur.
- Jag har alltid tyckt om kattdjur och har själv två katter. Jag har sett lodjursspår här i Kopparnäs, men jag har aldrig sett lodjur i naturen.
Under arbetet med boken besökte Lehtolainen två gånger djurparken i Etseri för att studera lodjuren. Hon fick till och med leka med 3-4 månader gammal unge.
- När man betraktar lodjur ser man hur stilla de kan vara. Jag är helt säker att ett lodjur har sett mig, men jag har inte sett dem.

Dialog på finlandssvenska
En av de huvudpersonerna i boken heter David Stahl, han är född och uppvuxen i Ekenäs och talar enligt egen utsago ingen finska. Han och Hilja Ilveskero talar svenska sinsemellan.
- Jag tänkte att jag gärna skulle ha en sådan person som inte delar språket med Hilja. En människa är olika beroende på språket som han eller hon pratar. Jag är litet olik mig själv på svenska eller engelska eller tyska. Jag tänkte att jag skulle använda en person som är finlandssvensk men som också har rötter i Estland.

Leena Lehtolainen ger i boken en rätt så positiv bild av finlandssvenskarna.
- Varför skulle jag inte göra det? Jag är medveten om att det inte är lätt att leva i en språkminoritet. Jag förstår att några finlandssvenskar känner att deras språk är hotat.
- Jag bor i finlandssvenska trakter och ser det mycket positivt att Finland är tvåspråkigt och tycker att det är viktigt att skriva om positiva vanliga bilder om finlandssvenskar.

Kritisk till Nord Stream
Leena Lehtolainens nya bok Henkivartija handlar bland annat om Nord Streams planerade gasledning genom Östersjön och Finska Viken. Leena Lehtolainen säger att hon väljer att skriva om ämnen som intresserar henne personligen. På det viset vill hon försöka påverka folkopinionen. Hon är själv kritisk till Nord Stream.
(Av Helena Rosenblad)