Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halal-burgare förbryllar finländare

Från 2009
Halal-kött i McDonalds-hamburgare

Snabbmatskedjan McDonald's säljer hamburgare i Finland vars hönskött är slaktat enligt den islamska halal-metoden.

Det här har väckt förundran bland kunder, eftersom restaurangkedjan ingenstans informerar om att tillverkningen av köttet följer en religiös lag.

McDonald's köper över hälften av sitt hönskött från den danska producenten Danpol, som följer islams regler i sin slaktprocess. Enligt producenten finns det alltid en muslim på plats som bevakar slaktprocessen och ber en bön innan varje slakt inleds.

Förutom det religiösa innehållet innebär halalslakt att djuret avlivas via skäktning, det vill säga att djuret utan bedövning avlivas genom att halspulsådern skärs av.

Halal-mat har på den senaste tiden blivit allt synligare i Europa. Stora snabbmatskedjor i bland annat Australien, Storbritannien och USA har under de senaste åren öppnat halal-ställen riktade till muslimer.

McDonald's i Finland planerar inte sin service enligt olika religiösa grupper. Snabbmatskedjan meddelar att hönsköttet i fråga inhämtats av kvalitetsmässiga orsaker - inte religiösa.
"En förolämpning mot andra religiösa grupper"
Ordförande för Fritänkarnas förbund, Jussi K. Niemelä anser att förfaringssättet kränker personer som har en annan religiös övertygelse eller är ateister. Dessa hamnar, mot sin vilja och utan att veta om det, äta höna som är helgat till Allah, säger Niemelä.

Finlands islamska samfund kontrar med att saken inte skall blåsas upp i onödan. Bönen som bes vid halalslakt är inte riktad till själva köttet och inverkar inte på produkten. Det är fråga om en inledande bön som muslimer vanligen ber när de påbörjar något, såsom arbetet på morgonen, berättar Abdi-Hakim Yasin vid Finlands islamska samfund.
(Av Frida Ahtokari)