Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Big Mac lämnar Island

Big Mac, en välkänd symbol för globalisationen, är det senaste offret i raden för det karga ekonomiska klimatet på Island.

Islands tre McDonald's-restauranger - samtliga i huvudstaden Reykjavik - stänger detta veckoslut på grund av att lönsamheten dalat.

De isländska franchisingföretagarna är enligt McDonald's föreskrifter tvungna att importera alla varor - från kött till förpackningar - till restaurangerna från Tyskland. På grund av den fallande kronan och de höga importavgifterna har utgifterna fördubblats det senaste året.

En Big Mac-hamburgare kostar i dag 650 kronor (3,60 €) i Reykjavik. För att göra verksamheten lönsam borde priserna höjas rejält, vilket inte skulle konkurrera med den förmånligare lokalproducerade maten.

McDonald's som är världens största hamburgerkedja etablerade sig på Island 1993 då landet red på en våg av ekonomisk tillväxt. Den första som fick äran att bita i en isländsk Big Mac var dåvarande premiärminister David Oddson. Oddson blev sedermera chef för landet centralbank, en post han tvingades överge tidigare i år på grund av finanskrisen.
(Av Pamela Friström)