Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ny Mannerheimbok lyfter fram Asienäventyret

I dag på måndagen utökades den rikliga floran av Mannerheimböcker med ytterligare ett verk.

Det är den brittiske Asienexperten Jonathan Clements som har gett ut boken "Mannerheim - presidentti, sotilas, vakooja". Boken utkommer på finska och engelska.

Som Asienexpert är Clements särskilt intresserad av Mannerheims mytomspunna Asienresa.

- Finländarna minns Mannerheim främst från vinter- och fortsättningskrigen, men i själva verket hade han en rent otrolig karriär långt före det. Hans äventyr som forskningsresande och spion i Asien är fullkomligt hisnande. De är av den kalibern att de borde intresserad även en internationell publik, bedömer Clements.

Han tror att Renny Harlin som haft problem att finansiera sin Mannerheimfilm inte skulle ha några som helst problem om han fokuserade på Mannerheims äventyr i Asien. Då skulle kineser och japaner också intressera sig för filmen och marknaden skulle bli enorm.

Ett mindre känt faktum är att Mannerheim under sin Asienresa också tillbringade två veckor som spion i Japan. Helt nytt i Clements bok är uppgifterna om att Mannerheim var i ständig konflikt med forskningsexpeditionens franske ledare.

- De två kunde inte tåla varandra och det ledde till ständigt bråk under resan, berättar Clements.

Clements tycker det är synd att yngre finländare främst intresserar sig för frågan om Mannerheims eventuella homosexualitet. - Absolut det minst intressanta när det gäller Mannerheim!

Clements är ändå villig att presentera sin teori om saken.

- Mannerheim var en gentleman, allmänbildad, artig mot kvinnor och alltid välklädd. Dagens människor tolkar sådana egenskaper som tecken på homosexualitet. Jag anser att man i det avseendet feltolkar hans personlighet.

(Av Patrick Holmström)