Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingfors värd för friidrotts-EM 2012

Från 2009
Bild: YLE/Fred Wilén

Finland - och Helsingfors - ordnar friidrotts-EM 2012. Det Europeiska friidrottsförbundet beslöt om Helsingfors värdskap i Barcelona. Men först måste TV-bolagets finansiering klarna.

Att Helsingfors faktiskt arrangerar EM är dock ännu inte 100 % säkert. Detta på grund av att det fortfarande är osäkert vem som står för produktionskostnaderna för TV-bolaget som televiserar tävlingarna. Det blev inte klart på måndaen. Senast den 15 december måste det vara klart.

Antti Pihlakoski, ordförande för Finlands Friidrottsförbund, säger att TV-frågan inte är direkt idrottsförbundets sak, utan att rättigheterna till tävlingarna ägs av det Europeiska friidrottsförbundet som sålt det vidare till Europeiska radio- och TV-unionen EBU, som diskuterar frågan med sitt medlemsföretag som i det här fallet är YLE.

- Summorna som diskuteras är små i förhållande till nyttan av EM och jag hoppas att man inte sumpar chansen att få ordna en så här stor tävling, säger Pihlakoski.

Yle Urheilus chef Kari Mänty säger dock att det ännu är väldigt oklart vem eller vad som står för fiolerna.

- Det lönar sig inte att ropa hej innan man kommit över bäcken. Finansieringsfrågan är helt öppen. Men klart är att det inte är de som betalar TV- eller medieavgifterna som bekostar kalaset, säger Mänty.

Friidrotts-EM har ordnats alltsedan 1934. Finland har ordnat EM två gånger; 1971 och 1994 i Helsingfors.

I EM i friidrott deltar ungefär 1000-1200 idrottare från 45-50 länder. Tävlingarna televiseras i lika många länder, vilket är anmärkningsvärt mycket med tanke på att vinter-OS i Turin endast televiserades i 43 länder. EM-tävlingarnas idrottarnantal är ungefär hälften av deltagarantalet i vinter-OS.

Friidrotts-EM 2012 är planerat att genomföras på fem dagar. Det täta programmet innebär att publiken bjuds på finaler under fyra kvällar. Från och med tävlingarna i Helsingfors 2012 kommer friidrotts-EM att arrangeras vart annat år i stället för vart fjärde.

År 2012 kommer att bli ett riktigt sportens superår. Förutom friidrotts-EM och sommar-OS, är också VM i ishockey i Sverige och Finland, samt fotbolls-EM antecknat i kalendern.

(Av Jesper von Hertzen)