Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Faces lämnar Billnäs?

Från 2009
Börje Mattsson och Holger Wickström
Bild: YLE/ Helena Rosenblad

Etnofestivalen Faces står inför stora förändringar. Festivalen kommer eventuellt att lämna Billnäs och förändra sitt koncept. Årets försök med en fem dagar lång festival fungerade inte och föreningen Etnokult som arrangerar festivalen har stora skulder.

Etnofestivalen Faces gick 50 000 euro på minus efter sommarens festival. Faces har alltid tampat med ekonomiska problem och arrangörerna ger inte upp. Planeringen av nästa års festival är redan i full gång. Klart är att festivalen ordnas någonstans i Raseborg i månadsskiftet juli-augusti, men mer vill inte Börje Mattsson, som är ordförande för föreningen Etnokult, säga.

- Det finns ju olika flera nöjesområden och parker inom Raseborg som kan fungera som festivalområden. Det finns också en del gårdar som har uttalat sin beredskap att ta oss. Om Billnäs fortsätter på samma sätt som förra sommaren är våra möjligheter små här.

Holger Wickström som ansvarar för infrastrukturen vid Faces säger att Billnäs är ett av alternativen som nu utreds.

Normalt brukar antalet betalande besökare ligga kring 10 000, men i år hade Faces endast 7300 betalande besökare samtidigt som festivalen var hela fem dagar lång. Dessutom var förutsättningarna för att ordna festivalen annorlunda efter att evenemangsföretagaren Olli Muurainen hade köpt upp festivalområdet i Billnäs bruk. Det innebar att kostnaderna för att arrangera festivalen steg avsevärt.

Arrangörerna planerar nu en tre dagar lång festival för sommaren 2010. Enligt Börje Mattsson kommer konceptet att förändras.

- Vi måste fundera om de förändringar som har skett i Billnäs passar in på Faces. Om det blir ett annat alternativ är det frågan om ett område som inte är ett så färdigt festivalområde. Det betyder att konceptet absolut förändras.

(Av Helena Rosenblad)