Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Landsorten förlorar på bredbandsstrategi

Från 2009
Uppdaterad 13.01.2016 10:59.
Bild: YLE/Fred Wilén

Den ambitiösa målsättningen med bredbandsprojektet är att 95 procent av finländarna ska ha tillgång till bredband 2015. Med bredband menar man i dethär fallet en uppkoppling med en överföringshastighet på minst 100 Megabit per sekund.

Men Finland står fast vid sin tidigare linje: Det är de privata operatörerna, inte samhället, som ska bygga ut bredbandsnätet. Och det gör att hela projektet är dömt att misslyckas, säger docent Nisse Husberg, expert på bredbandsfrågor:

-Att 95 procent skulle skötas av marknaden är bara blåögt. Redan på ett seminarium som hölls i våras meddelade både Elisa och Sonera klart och tydligt att de minsann inte tänker bygga något fibernät, säger Husberg.

Inget heltäckande stomnät

Finland kommer alltså sannolikt inte att få ett heltäckande stomnät med fiberoptisk kabel, eftersom operatörerna inte vill bygga ett sådant. Enligt Husberg är operatörerna enbart intresserade av mobilt bredband av kommersiella skäl. Det finns bättre pengar att hämta där.

- Det kommer inte att fungera, och jag tror inte ens regeringen tror på det. De kommer att göra en granskning av läget år 2012 och då märker de sannolikt att dethär inte fungerar och så får man lägga om hela systemet.

Bredbandsbygget kommer att få stöd av samhället - det är det man röstar om i riksdagen i dag. Men det stödet går bara till de mest glest befolkade områdena. Dethär kan leda till en märklig situation, säger Husberg.

Ingen bryr sig om kyrkbyarna

- Problemet blir de så kallade kyrkobyarna. De kommer fortsättningsvis att vara ointressanta för operatörerna, men kommer inte heller att få samhälleligt stöd. I kyrkobyarna är det alltså för dyrt att gräva upp vägar och gårdar, i småbyarna är det billigt men där bor för få människor för att det ska vara kommersiellt intressant.

Bredbandsprojektet riskerar alltså att bli bra spretigt med små projekt här och var, men ingen övergripande styrning. Det är landskapsförbunden som i höst har utarbetat planer för hur bredbandet ska byggas ut.

Husberg har inte någon större tilltro till kompetensen vid landskapsförbunden:
- Dom är alldeles med mun öppen, de har inte en chans att fatta några vettiga beslut i denhär frågan. Det finns landskap som nu har meddelat att de inte är intresserade av stödpengarna och de har stora problem: De kommer att stå utanför hela projektet fram till år 2015.