Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vinterkriget uppmärksammas med minnesstunder

Från 2009
70 år sedan vinterkriget.

I dag är det exakt 70 år sedan vinterkriget började. Dagen uppmärksammas med minnestillställningar på olika håll i landet.

Den 30 november år 1939 öppnade sovjetiskt artilleri eld på Karelska näset, och samma dag bombades flera finländska städer.

En minnesstund hölls i dag på Mannerheimplatsen i Helsingfors. Där deltog Helsingfors brigad, Helsingfors stad och flera veteran- och försvarsorganisationer. Därefter tågades det till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.

Också under veckoslutet ordnades det tillställningar till minnet av kriget. Den finlandssvenska minneshögtiden för vinterkriget hölls i Helsingfors i lördags.

Tabu och skuldkänslor i Estland

I Estland var det länge tabubelagt att kritisera den dåtida estniska ledningens beslut att ge sig för Sovjetunionens krav utan strid.

I dag skäms många ester för att de anser att Estland agerade fegt och att Estland till och med hjälpte Sovjetunionen under vinterkriget.

Enligt historikern Magnus Ilmjärv var både den politiska och militära ledningen i Estland överens om att landet hade fattat det korrekta beslutet. Esternas försök att blidka Sovjetunionen nådde sin kulmen när Estlands utrikesminister under vinterkriget gratulerade Stalin på hans födelsedag genom att önska honom kraft att genomföra sitt uppdrag.

(Av Eva Blässar)