Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Muddringen viktig för Åbo hamn"

Hav.

Åbo hamn får fortsättningsvis dumpa muddringsmassor i Erstan. Miljötillståndsverket gav fortsatt miljötillstånd för verksamheten. Dumpningen av muddringsmassor får pågå i högst sju år.

Dumpningen av muddringsmassorna har ändå väckt mycket kritik både bland miljöforskare och fiskare. Enligt kritikerna innehåller muddringsmassorna miljögifter, vilket stör djurlivet i havet. Erstan är också ett viktigt lekområde för strömming och gös.

Muddringen viktig för hamnen
Enligt Miljötillståndsverket är halten av miljögifter ändå tillräckligt lågt och därför får verksamheten fortsätta i några år till, berättar Tapio Pylkkö från Miljötillståndsverket. Muddringen av farlederna är också viktig för hamnen, vilket man också tog hänsyn till i beslutet.

Pylkkö påpekar ändå att kraven för dumpningen har skärpts. Åbo stad måste årligen ta prov från hamnens botten, för att garantera att det inte finns för mycket miljögifter i muddringsmassan. Muddrings- och dumpningsarbetet får inte heller pågå från mitten av april till mitten av juli. Dumpningsområdet är också nu mindre än förut.

Muddringsmassan rör på sig- vilket är ett problem
Det har ändå visat sig att muddringsmassorna rör på sig, vilket gör att Erstan inte egentligen passar för dumpningen. Muddringsmassor ska hållas kvar på samma ställe, förklarar Pylkkö.

För tillfället försöker staden hitta ett nytt område för muddringsmassorna.

(Av Ville Hupa)