Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Harry Järv är borta

Harry Järv under krigstiden

Biblioteksrådet och filosofie doktor Harry Järv har avlidit i en ålder av 88 år. Järv dog på grund av en akut sjukdomsattack den 21 december.

Järv är för oss finlandssvenskar mest känd som frontveteran och ivrig debattör. Han lyftes fram i samband med Åke Lindmans film "Framom främsta linjen" där han var huvudrollskaraktären.
- Järv betydde mycket för de finlandssvenska krigsveteranerna. Under efterkrigstiden florerade illvilliga rykten där man påstod att finlandssvenskarna var befriade från krigstjänst och att de inte gjorde något vid fronten. Med sin dokumentering från kriget och sina många debattinlägg, har han tagit kål på de ryktena, säger Stefan Forss, försvarsexpert och manusförfattare till "Framom främsta linjen".
Järv fick många medaljer för sina insatser i kriget, redan när han som 22-åring miste sitt ben hade han beviljats tre frihetskors. Det var något som överstelöjtnanter fick, inte en vanlig löjtnant. Mannerheimkorset fick han ändå aldrig eftersom Mannerheim, trots en anhållan av försvarsministern, av en okänd anledning inte gjorde Järv till Mannerheimriddare.
Järv har varit bosatt i Sverige sedan efterkrigstiden där han varit ställföreträdande riksbibliotekarie. Järv har författat 50 böcker och var också en flitig översättare.

Harry Johannes Järv föddes den 27 mars 1921 i Karperö i Korsholm.
(Av Anette Forsström-Fellman)