Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tog sitt liv efter dödsskjutningen

Från 2009
Ibrahim Shkupolli
Bild: Polisen

Den misstänkte gärningsmannen Ibrahim Shkupolli tog sitt eget liv efter att ha dödat fem personer. Han hittades död i sin bostad vid Södrikvägen i Kirstibacken i Esbo.

Han begick självmord efter att ha dödat sin ex-flickvän och fyra av hennes kolleger.

Offren kände varandra och var arbetskamrater vid Prisma i köpcentret Sello. Enligt Centralkriminalpolisen tyder gärningsmannens tillvägagångssätt på att han var ute efter att döda just dessa personer. Enligt utredningsledare Jukka Kaski hade händelserna sin upprinnelse i förhållandet mellan den misstänkte och ett av offren.Shkupolli, som misstänks för skottdramat på köpcentret Sello, hade flera gånger hotat att döda folk.
Shkupolli hade fru och barn

Ibrahim Shkupolli (f. 1966) var en kosovoalbansk familjefar. Han kom till Finland via Norge år 1990. Shkupolli togs emot på mottagningscentralen i St. Michel, varifrån han senare flyttade till Esbo.

Shkupolli hade i början av 90-talet ett förhållande med en finländska kvinna. Hon är ett av offren i dagens skottdrama.
Efter att förhållandet med flickvännen tog slut gifte sig Shkupolli med en albansk kvinna. Paret har gemensamma barn och hela familjen är bosatt i Finland. Förutom fru och barn bor även den misstänkte gärningsmannens föräldrar och bror i Finland, skriver Aamulehti.
Shkupolli var dömd för våldsbrott förut - år 2001 för misshandel och några år senare för olaga vapeninnehav samt narkotikabrott. Enligt överkommissarie Tero Haapala var hoten en orsak till att Shkupolli i höstas ålades besöksförbud på begäran av sin flickvän.

Arbetsgivaren märkte inget onormalt
Den misstänkte gärningsmannen jobbade på logistikcentralen Inex Partners. Enligt vd Jorma Vehviläinen hade inget onormalt skett i arbetslivet under den senaste tiden som kunde ha ett samband med dagens tragiska incident.
Shkupolli hade arbetat som logistikarbetare på Inex sedan år 2008, säger Vehviläinen. Shkupolli var på inget sätt i kontakt med Prisma eller Sello via sitt jobb, enligt Vehviläinen.

(Av Sara Langh)