Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedofilifallet väcker debatt

Från 2009
Skutnäs bönehus
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Gårdagens avslöjande om att en laestadiansk lekmannapredikant i Jakobstadsnejden under många år utsatt unga pojkar för sexuella övergrepp, har lett till många debattinlägg i de finlandssvenska medierna. Vasabladet och Österbottens tidning, som var först med nyheten, tvingades t.o.m. stänga sina debattfora kring den här nyheten.

Gärningsmannen skyddades i årtionden Lekmannapredikanten avled redan på 80-talet men fallen
hölls hemliga i årtionden. Predikanten togs redan tidigt på bar gärning, men medlemmarna inom Skutnäs bönehus där predikanten verkade, valde att mörka fallet i stället för att hjälpa offren. En av orsakerna ska ha varit att man inte ville splittra församlingen.

I dag är offren i 40-årsåldern och har kommit ut med sina erfarenheter. Predikanten verkade inom den laestadianska rörelsen i 45 år.

Påtryckningar inom församlingen

Det var Rolf Lampa som lyfte fram fallet i offentligheten och han stod också bakom polisanmälan.

Lampa blev kontaktad av offer som sökte hjälp. Några av offren kände han till sedan tidigare medan andra var helt nya bekantskaper för honom. Lampa är bosatt i Sverige, och har själv vuxit upp inom laestadianismen - hans far var predikant.

Lampa säger att en inre krets styr församlingarna vilket är en av orsakerna till att han inte frågade offren innan han publicerade sina uppgifter. Rolf Lampa har också själv fått utstå påtryckningar.

- Det är viktigt att betona att det finns en inre krets inom den öppna församlingen. Den inre kretsen har utsatt offren för påtryckningar. Ett sätt att angripa situationen var att angripa mig då när jag samtalade med offren och på det viset skrämma offren från att ha kontakt med mig, säger Lampa.

Han hoppas att det här fallet ska kunna rätta till en del av de missförhållanden som han anser att råder inom rörelsen.
Ingen polisutredning
Jakobstadspolisen kommer inte att fortsätta utredningen av pedofilskandalen eftersom gärningsmannen är död. Utredningen läggs ner säger kriminalkonstapel Ann-Cathrine Engström-Käld till Hbl.

(Av Ann-Lis Fredriksson)