Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Barndomen fylld av skräck och ångest"

Från 2009
snöstorm i ingå fiskehamn
Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius

Efter avslöjandet om att en laestadiansk lekmannapredikant i Jakobstadsnejden under många år utsatt unga pojkar för sexuella övergrepp, väljer nu ett av offren att anonymt berätta sin historia för svenska Yles nyheter.
Han har minnen av övergrepp från en tidig barndom och beskriver sin barndom och uppväxt som fylld av skräck och ångest. Han hade svårt att klara sig i skolan.
– Vi syskon var nedtystade och nedpressade när vi var små, berättar offret.
Offren var fler
I dag är han 40 år, han är gift och har barn. Under hela sitt liv har han kämpat med de traumatiska upplevelserna och har bearbetat dem med hjälp av terapi.

I våras fick han en ingivelse att ta reda på om förövaren också hade andra offer. Han trodde att han var ensam men kallade samman ett antal personer som hade levt och vuxit upp i församlingen. Det visade sig att det fanns vuxna som visste om vad som hade skett och att förövaren hade tagits på bar gärning.
Gärningarna var förlåtna - locket på
De som visste om övergeppen var en liten inre krets i församlingen. Det visade sig också att det fanns flera offer, mellan 10 och 20 personer sammanlagt.
- Då jag försökte få reda på varför ingen hade gjort något fick jag svaret att locket skulle läggas på för att förövaren hade bett om förlåtelse. Det som var förlåtet fick man inte vidröra. Övergreppen mörklades av en liten inre krets i församlingen, berättar offret.
Hotades när han ville veta om det förflutna
Han berättar också att han utsattes för direkta hotelser då han började gräva i det förflutna. För att få hjälp tog han sedan kontakt med Rolf Lampa - en person som han kände och litade på. Med hjälp av Rolf Lampa, själv uppvuxen i en laestadianfamilj, började han nysta upp alltsammans och fick också andra att berätta om övergreppen.
Just nu känner han ungefär tio andra offer, men vet att det finns fler bosatta i Finland, Sverige och Norge.
Det var med Rolf Lampas hjälp som övergreppen polisanmäldes. I och med att gärningsmannen är död och det har gått mer än 20 år sedan brotten begicks kan polisen inte göra något med anmälningen. Men några av offren överväger nu tillsammans med Lampa att försöka gå vidare den rättsliga vägen och polisanmäla dem som skyddade predikanten.

(Av Sara Langh)