Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien kallar till möte om Jemen

Från 2010
Arbete i Jemen
Bild: EBU

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har kallat samman ett internationellt möte på hög nivå för att fundera på hjälp till Jemen i kampen mot våldsamma extremister.

Mötet hålls den 28 januari i London, berätar Browns kansli. Det hålls parallellt med det internationella mötet om Afghanistan. Till Afghanistan-mötet väntas ministrar och ledare från 43 länder.

Avsikten är att utreda hurudan hjälp den jemenitiska regeringen kan behöva i kampen mot extremister. Man ska också diskutera om hur kampen mot terrorismen kan koordineras i området och om hur ekonomiska, sociala och politiska reformer kan befrämjas i Jemen.

Enligt Browns kansli har tanken på ett möte om Jemen redan fått stöd av USA och EU. Storbritannien ska under de närmaste dagarna försöka få stöd för mötet också av Saudiarabien och länderna vid Persiska viken.

Jemen anses vara ett huvudtillhåll för al Qaidarörelsen. Regeringen i Jemen har erkänt problemet och bett om hjälp av västländerna för att bekämpa terr tstot.yle-uutiset.ulos
orismen.

Myndigheterna i USA har kommit fram till att mannen som försökte spränga ett passagerarplan på juldagen hade fått sin skolning för värvet just i Jemen.
Sammandrabbningar

Regeringsstyrkor drabbade samman med shiamuslimska extremister i norra Jemen i går.

En regeringstalesman säger till nyhetsbyrån Reuters att 11 rebeller dog och flera skadades. Shiamuslimerna inledde sitt uppror år 2004 för att protestera mot att de ansåg att minoritetens rättigheter inskränktes.

Flera hundra människor har dött i våldet sedan dess och flera tiotusen har tvingats fly.

(Av Stina Sirén)