Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Räcker elen till i Sverige?

Från 2010
Kraftledningar vid kraftverk
Bild: Brand X Pictures/ Steve allen

Sverige hotas av strömavbrott i dag, samtidigt som den stränga kylan håller landet i sitt grepp. I medierna kritiseras kraftbolagen för att en del kärnreaktorer står stilla på grund av långt utdragna moderniseringsarbeten.

I går gick branschorganisationen Svensk Energi ut med ett pressmeddelande där man varnar för ett "ansträngt effektläge" i eldistributionen i dag. Det innebär en varning för strömavbrott. Svensk Energi uppmanar svenskarna att förse sig med stearinljus, ved och fotogen, skriver Aftonbladet.

Samtidigt går den svenska kärnkraftsindustrin med nedsatt kapacitet. Nästan 35 procent av kapaciteten är outnyttjad för tillfället. De årliga översynerna av reaktorerna har enligt uppgift dragit ut på tiden. En del äldre kraftverk moderniseras för närvarande och har därför tagits ur produktion. De här förklaringarna stöter på en hel del kritik i svenska medier. Varför sker stoppen vintertid då kapaciteten skulle behövas, undrar man bland annat.

Sverige kommer nu att importera el från Finland för att klara av efterfrågetoppen.

Elpriset har också rakat i höjden de senaste dagarna vilket drabbar kunder med rörliga elavtal särskilt hårt. När industrins behov ökar i början av nästa vecka kan priset stiga ytterligare, om inte vädret blir klart mildare.

(Av Sara Langh)