Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s klimatrapport om Himalaya var bluff

Från 2010
Berget Masherbrum (även kallat K1) i Karakorammassivet i Pakistan.
Bild: EPA/Olivier Matthys

En prestigefylld FN-rapport om smältande glaciärer i Himalaya har visat sig vara baserad på bluff och bristande källkontroll. Avslöjandet späder på den vetenskapliga kontroversen om klimatförändringen.

FN:s klimatpanel IPCC lade år 2007 fram en rapport som enligt IPCC själv innehöll den senaste och mest detaljerade forskningen i världen kring effekterna av klimatförändringen.

Ett av de centrala påståendena i rapporten var att glaciärerna i världen smälter så snabbt att glaciärerna i Himalaya kan vara försvunna år 2035.

Det har nu visat sig att glaciärrapporten byggde på en artikel i en populärvetenskaplig tidskrift och att artikeln i fråga baserade sig på lösa uppgifter och påhitt, rapporterar den brittiska tidningen The Sunday Times.

Medger spekulation

Tidskriften New Scientist publicerade år 1999 en artikel om de smältande glaciärerna i Himalaya och spådde att de skulle smälta bort före år 2035.

Artikeln byggde på en telefonintervju med en relativt okänd vetenskapsman i Delhi, som nu medgett att hans påståenden var spekulationer som inte baserade sig på vetenskapliga resultat.

Uppgifterna i artikeln hamnade sedan via omvägar i IPCC:s rapport åtta år senare utan att ha genomgått någon vetenskaplig källkritik, uppger The Sunday Times.

Voodoo-vetenskap

IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri har tidigare avfärdat kritik mot Himalayapåståendet som "voodoo-vetenskap". Professor Murari Lal, som var ansvarig för IPCC-rapportens kapitel om glaciärer, har dock nyligen medgett att hans kunskaper i ämnet är bristfälliga och att han inte är någon expert på glaciärer.

Avslöjandet är det senaste i en rad kontroverser och skandaler kring den forskning som bedrivs om klimatförändringen.

Tidigare i vintras tog sig hackare in i databasen på det ansedda brittiska klimatforskningsinstitutet i Norwich och publicerade forskarnas e-postmeddelanden.

Uttryck och formuleringar i meddelandena sades visa att forskarna manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringen och att de försökt mörklägga resultat som inte stöder teorin om den globala uppvärmningen.
(Av Patrick Holmström)