Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ängeln från Groznyj får stanna i Finland

hadizat gatajeva

Tingsrätten i Helsingfors har beslutat att inte utvisa paret Gatajev.

Hadižhat Gatajeva och hennes man Malik Gatajev har sökt asyl i Finland, men greps för ett par veckor sedan eftersom de är efterlysta i Europa på Litauens initiativ.
Enligt tingsrätten är det möjligt att man skulle bryta mot grund- och mänskliga rättigheter i samband med en utvisning. Också Hadižhat Gatajevas dåliga pyskiska hälsa påverkade beslutet, liksom fosterdotterns uttalande om att hon har "tummat på sanningen".

Också det faktum att paret lämnade sin ansökan om asyl innan de blev efterlysta påverkade dagens beslut.

Paret har tagit hand om tiotals föräldralösa tjetjenska barn och adopterat en del av dem.

Åklagaren har meddelat att domen överklagas till Högsta Domstolen.
"Beslutet en stor framgång"

Försvaret och respresentanter för paret Gatajevs stödgrupp betecknar dagens beslut som en stor framgång och som att Finland har "tagit en ny linje".

Anu Harju som är medlem av paret Gatajevs stödgrupp säger att det är fint att domaren vågade fatta beslutet trots att man måste gå emot Litauen, som också är ett EU-land.
Paret Gatajev uppges vara väldigt lättade över dagens beslut. De hålls fortfarande häktade - hon i Tavastehus, där hon också får sjukhusvård och han i Vanda.
Hadižhat Gatajeva är känd som Ängeln i Groznyj, efter att hon porträtterades av den norska journalisten Åsne Seijerstad i en bok med den titeln.
(Av Stefan Nordgren)