Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet oenigt om invandring

Från 2010
Ett invandrarpar vid en reception
Bild: Yle

Samlingspartiets partisekreterare Taru Tujunen tar avstånd från partiets ungdomsförbunds uttalande om invandring.

Wille Rydman, som är ordförande för Samlingspartiets ungdomsorganisation uttalade sig i Hufvudstadsbladet i söndags.

Han anser att ett mångkulturellt samhälle är ett problem i sig och att Finland borde sluta ta emot kvotflyktingar. Uttalandet har lett till en livlig debatt.

- Samlingspartiet anser att Finland ska hålla fast vid sina internationella förpliktelser, säger Tujunen. Hon håller inte heller med om Rydmans negativa inställning till ett mångkulturellt samhälle.

- Det mångkulturella samhället är inte ett problem, men det finns vissa problem med integrationen. Det är inte invandrarnas fel utan snarare systemets, säger Tujunen och hänvisar till alltför långsamma processer för asylsökande.

Men Rydmans uttalande har också väckt en debatt om det här är de större partiernas sätt att flirta med de väljare som lockas av Sannfinländarna, eller den ännu mer invandringskritiska rörelsen Förändring 2011.

Till exempel biståndsminister Paavo Väyrynen svarade idag på diskussionen genom att föreslå att Finland ska ta emot färre kvotflyktingar i framtiden.

Försöker också samlingspartiet tävla med de invandringskritiska rörelserna?

- Samlingspartiet måste ta invandringsdiskussionen för att inte extrema rörelser ska vinna terräng, menar viceordförande Sampsa Kataja. Han poängterar att han ändå inte håller med Rydmans uttalande om kvotflyktingar.

(Av Stina Sirén)