Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lokalval visar riktningen i Holland

Från 2010
Ansiktsslöja

Lokala val hölls i Nederländerna i dag, drygt en vecka efter att regeringskoalitionen mellan arbetarpartiet och kristdemokraterna föll på grund av oenighet om reträtten från Afghanistan.

Därför fungerar lokalvalen som något av ett primärval inför det nya parlamentsvalet i juni där det finns ett allt överskuggande tema, invandringen.

Splittrade åsikter om satsning i Afghanistan

Dagens Holland är fyllt av inre spänningar, säger valforskaren André Krouwel vid Vrije Universitet i Amsterdam.

Spänningen mellan vänstern och högern handlar mycket om Afghanistan. Arbetarpartiet ville avbryta insatsen och de konservativa fortsätta, och som ett resultat föll regeringen.

Invandring och integration delar landet

Men ännu mer delas landet av frågor som handlar om invandring och integration, och agendan sätts av populisten Geert Wilders.

Wilders säger att det handlar om att islam är en ond ideologi. Han vill att de legala invandrare som finns i landet anpassar sig till den dominerande holländska kulturen och att de
kastar av sig den islamska bakgrunden och blir kristna.
Wilders har en moralisk och kulturell identitetsagenda
om hur man ska uppföra sig i det här landet, säger André Krouwel.

Samtidigt kräver Wilders att de invandrarungdomar som begår brott ska utvisas.

Populisten Wilders får gensvar
På gatan i Amsterdam får Wilders gensvar. Det är inte omöjligt att han efter junivalet leder det största eller näststörsta partiet i landet.

Också Rachid Bal som leder IHSAN, en paraplyorganisation som för muslimernas talan i officiella sammanhang, har lagt märke till valets inverkan. - Landet har blivit mycket ovänligare, och det allt svårare att vara den man är och att ha framtidsperspektiv.

(Av Ann-Lis Fredriksson)