Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tinande relationer Ryssland-Georgien?

Georgiska flaggor på minnesdagen.

I måndags öppnades den enda lagliga gränsövergången mellan Ryssland och Georgien. Gränsen har varit stängd i nästan fyra år medan relationerna mellan länderna blivit allt mera inflammerade. Nu anar man en ljusning.

För hundratusentals människor innebär den öppnade gränsövergången en oändlig lättnad - nu kan de som bor och arbetar utanför sitt hemland Georgien igen resa hem för att träffa sina släktingar eller se om sina hus.

Många georgier arbetar utomlands
Georgien är ett fattigt land med få arbetstillfällen och därför bor och arbetar hundratusentals georgier utomlands, de flesta i Ryssland.

Många av dem hankar sig fram på låg lön som taxiförare eller torgförsäljare, men lyckas ändå sända pengar hem till familjen. Under nästan fyra år har det bara varit möjligt att skicka pengar men nästan omöjligt att själv åka på besök.

Vägen avstängd för reparation i fyra år

Under våren 2006 upptäckte Ryssland att den enda landsvägen mellan Georgien och Ryssland var farlig och behövde repareras. I klartext angav man alltså ett skäl som lät som en ansvarsfull riskanalys för att hindra trafiken i en politiskt hård situation.

Ungefär samtidigt upptäckte de ryska hälsomyndigheterna också att georgiskt vin, mineralvatten och georgiska frukter var hälsovådliga och inte längre fick importeras till Ryssland. Den omtanken om ryssarnas hälsa ledde till att Georgien knäade ekonomiskt eftersom just de produkterna i praktiken är landets enda exportvaror.

Hösten 2006 utvisades tiotusentals georgier från Ryssland. De saknade de tillstånd som behövdes för att arbeta och bo där, och sedan kulminerade de dåliga relationerna i augusti år 2008 i det korta men blodiga kriget om den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien.

Just nu verkar det som om förhållandet mellan Ryssland och Georgien sakta skulle normaliseras. Ryssland planerar utöver vägförbindelsen också att återupprätta regelbunden flygtrafik mellan Moskva och Georgiens huvudstad Tbilisi.

Misstänksamhet bland georgier
Bland georgierna råder ändå en stor misstänksamhet och under de två dagar som gränsstationen har varit öppen är det bara ett drygt tiotal som har passerat gränsen.

Journalisten Nina Anmehtel i Tbilisi förklarar att georgierna befarar att Ryssland lät öppna gränsstationen som en provokation. När vägen nu kan användas kan man kanske lättare ansluta utbrytarrepubliken Sydossetien i Georgien till broderrepubliken Nordossetien i Ryssland.

Också flygtrafiken ska återupptas

Däremot ser man med glädje fram emot återupptagen flygtrafik, säger Nina Anmehtel. Alla väntar på att flygtrafiken ska komma igång igen också om människor som jag har talat med inte är beredda att göra några som helst eftergifter beträffande Gerogiens självständighet och suveränitet även om det kunde medföra ekonomisk nytta, säger journalisten Nina Anmehtel.

Medvedev ointresserad av kontakt

Rysslands president Dmitri Medvedev vägrar fortfarande att ha något som helst att göra med sin georgiska kollega Michail Saakashvili.

FN:s nyutnämnde representant i Georgien, ambassadör Antti Turunen, ser fram emot en mera balanserad situation i Sydkaukasien och hoppas på försonligare tongångar också på den högsta politiska nivån. Ändå måste man vara realistisk, säger Antti Turunen, också en millimeter är en framgång just nu.
(Av Rabbe Nilsson)