Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

HOK-Elantos mjölkbeslut upprör statsministern

Från 2010
Ett glas mjölk
Bild: Yle

Handelslaget HOK-Elanto byter mjölkleverantör. Det mesta av mjölken i handelslagets butiker kommer hädanefter från Arla Ingman. Statsminister Matti Vanhanen är upprörd och tänker börja handla på annat håll.

Bara enstaka specialsorter köps längre av Valio. Det är en fråga om priset, säger informationschef Ralf Nyberg på HOK-Elanto.

HOK-Elanto är ett handelslag med över en halv miljon medlemmar som verkar i huvudstadsregionen. Där har HOK-Elanto närmare 150 livsmedelsaffärer. Nu utlovar Ralf Nyberg billigare mjölk för kunderna i och med bytet av leverantör.

Det som det nu handlar om är alltså inhemsk mjölk som har förpackats av Arla Ingman. Ralf Nyberg påpekar att HOK-Elanto dessutom säljer svensk mjölk som är förpackad av Arla Ingman.

Statsminister Matti Vanhanen (C) kommenterar i sin blogg att han efter nästan 25 år som kund i samma butik nu går annanstans för att handla.

Tillfrågad av Yle nämner Vanhanen inga namn men säger att han drog sina slutsatser när mjölkurvalet hade krympt i hans butik. Han antyder dock att han inte har övergett den centeranknutna S-gruppen för gott.

- Jag förväntar mig att det finns normala valmöjligheter då det finns metervis med plats i hyllorna, säger statsministern.
(Av Rabbe Nilsson)