Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetet med fusionen av Oravais och Vörå-Maxmo går vidare

Från 2010
En modfälld Lars-Erik Staffans (t.v.) lämnade efter onsdagens fullmäktigemöte in sin ansökan om befriense från sina politiska uppdrag.
Bild: Yle/Roger Källman

Efter onsdagens omröstningar i Oravais och Vörå-Maxmo går nu arbetet med att genomföra kommunfusionen vidare. Nästa vecka kommer en organisationskommission att tillsättas , den ska ha fyra medlemmar från Oravais och fyra från Vörå-Maxmo plus de två kommundirektörerna.

Nästa vecka kommer också representanter från Österby i Oravais att besöka Helsingfors och träffa kommunminister Mari Kiviniemi. I Österby vill en majoritet av byinvånarna att byn överförs till Nykarleby i samband med fusionen vid årsskiftet.

Avgående styrelseordföranden kommenterar

I Oravaisfullmäktige släppte styrelseordföranden Lars-Erik Staffans en smärre bomb i onsdags efter att omröstningen om fusionen med Vörå-Maxmo blev klar. Omröstningen slöt 13-8 till förmån för en fusion vid årsskiftet.

Efter omröstningen meddelade Lars-Erik Staffans att han lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Staffans ville inte kommentera sitt beslut direkt efter fullmäktigemötet. På torsdagen dag var han villig att kommentera frågan.
- Nu är det deras sak att ta över ansvaret som har röstat bort kommunen, säger Staffans. Jag har ingen motivation att att fortsätta i politiken och jobba för andras åsikter.
- I avtalsförhandlingarna har jag inte fått igenom något av mina krav, säger Staffans. Avtalet innebär i praktiken att Oravais by släcks ner säger han.

(Av Roger Källman)