Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerextremistiska partier vinner mark

Från 2010

Runt om i Europa har stödet för nationalistiska partier vuxit. Dåliga ekonomiska tider och en ökad globalisering tros ha påverkat attitydförändringen.

I Frankrike visar resultat från den första omgången i regionalvalet att det högerextrema partiet Nationella Fronten kan få tolv procent av rösterna. Samma trend syns i flera länder.

Det finns ett politiskt utrymme för det budskap som högerextrema partier kommer med, säger Teija Tiilikainen, direktör vid Utrikespolitiska institutet.

Högerextremistiska partier har funnits länge, men det som kännetecknar den senaste vågen av nationalism är en gemensam protest mot det multikulturella samhället i allmänhet och invandring i synnerhet.

Solidariteten har minskat

Solidariteten mot människor från andra länder har minskat, och de grunder som berättigar till immigration ifrågasätts. Även de ekonomiska tiderna tros stödja högerextremistiska partier som lockar med ett tydligt alternativ.

- Budskapet tilltalar människor som befinner sig i en svår situation och exempelvis är arbetslösa, säger Teija Tiilikainen.

Hon efterlyser därför mer alternativa politiska lösningar från de redan etablerade partierna.

- De etablerade partierna borde inte bli mer populistiska, men de kunde nog lära sig att tala mer i klarspråk. Det vore
nyttigt för väljaren.
(Av Sara Mannsén)