Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler tjänstemän utsätts för hot

Från 2010
Spionprogrammen ökar i Facebook.
Bild: Yle

En del av de hot som framförs av främlingsfientliga grupper på nätet borde falla under allmänt åtal. Det säger kanslichef Ritva Viljanen på Inrikesministeriet. Bland tjänstemännen på ministeriet är hot från främlingsfientliga grupper vardag.

- Attityden har blivit hårdare, alla vi som jobbar med invandringsfrågor råkar ut för mordhot. De kommer oftare och fler personer är utsatta, berättar Viljanen.

Hon säger också att hoten är mer organiserade än tidigare.

- Hoten framförs mer systematiskt, det handlar om hela grupper. Till exempel mordhotet mot Astrid Thors skedde öppet på Facebook, så att vem som helst kunde gå med i gruppen, säger Viljanen.

Hon anser att man borde ta i med hårdhandskarna och se över lagstiftningen.

- Om man grundar en hatgrupp som framför ett mordhot, är det då enbart frågan om olaga hot eller ärekränkning? Det här kan vara frågan om offentlig uppvigling till brott, säger Viljanen. I så fall borde hotet falla under allmänt åtal, och inte hänga på att offret självt ska väcka åtal.

Ett nytt drag från Inrikesministeriet är att myndigheterna själva försöker delta i debatten på nätet genom att erbjuda ett alternativt diskussionsforum under namnet Living together. Nätportalen öppnar inom ett par veckor och tanken är att sakkunniga ska svara på också kritiska frågor om invandring och rätta till felaktiga uppfattningar.

(Av Sara Mannsén)