Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekisk frustration över höga räntor

Papandreou i Bryssel i december 2009

Greklands premiärminister Giorgios Papandreou fortsatte att vädja för lägre ränta på grekiska statslån då han träffade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Bryssel i går kväll.

Papandreou bad inte heller nu om ekonomiskt stöd, men beklagade att grekernas uppoffringar äts upp av den höga räntan.

- Den grekiska regeringen lånar till en oskäligt hög ränta, på över sex procent. Det skapar inte bara ett ekonomiskt utan också ett etiskt problem, för när vi skär ner medborgarnas löner går pengarna till de höga räntekostnaderna, säger Papandreou.

Den grekiska premiärministern är klart irriterad över att marknaden inte noterar att det grekiska sparpaketet ligger före i tidtabellen, och belönar det här med lägre ränta. Han hoppas därför att den hjälpmekanism kommissionen står redo med underlättar grekernas lånebörda.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso gick med pekpinnen till attack mot de antieuropeiska stämningar som har uppstått i Grekland.

- Jag vill säga till det grekiska folket att de här åtgärderna behövs, inte för att tillfredsställa Bryssel, de andra europeiska länderna eller marknaden, utan först och främst för att trygga grekiska pensioner, de allmänna tjänsterna, betala för skolor och sjukhus, investeringar i ny ekonomisk tillväxt, säger Barroso.

Papandreou kommenterade också tyska förbundskanslern Angela Merkels uttalande om att det ska vara möjligt att utesluta ett euroland som fuskar. Enligt Papandreou är möjligheten noll att Grekland utträder ur euroområdet.

Barroso ville inte bekräfta om toppmötet nästa vecka ger sitt ok till kommissionens hjälpmekanism.
(Av Lasse Gustafsson)