Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet hotar deportera hundratusen armenier

Från 2010
Turkiets premiärmninister Recep Tayyip Erdogan
Bild: Jose Manuel Vidal / EPA

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan hotar deportera 100 000 armenier från landet.

Det bor omkring 170 000 armenier i Turkiet. Av dem är cirka 100 000 i landet utan tillstånd. En stor del av dem kom till Turkiet efter en jordbävning som skakade Armenien 1988.

Erdogan sade i en tv-intervju att Turkiet tolererar att det finns armenier i landet som inte har tillstånd, men att vid behov kan de avvisas. Enligt Erdogan måste Turkiet inte tolerera dem.

Turkiet har ilsknat till efter att parlamentet i Sverige och kongressen i USA beslutade att beteckna massakrerna på armenier i osmanska riket år 1915 som folkmord. Omkring 1,5 miljoner armenier dödades i massakrerna.

Turkiet har medgett att en stor mängd armenier dog, men förnekar att landet avsiktligt skulle ha dödat kristna representanter från grannlandet Armenien.

Turkiet har också kallat hem sina ambassadörer från Sverige och USA. Turkiet har dessutom varnat att de svenska och amerikanska besluten kan skada relationerna mellan Turkiet och Armenien. Länderna upprättade diplomatiska förbindelser i fjol och öppnade en gränsstation.

(Av Stefan Nordgren)