Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Urpilainen: SDP är inte invandrarfientligt

Från 2010
SDPs ordförande Jutta Urpilainen
Bild: YLE

Socialdemokraternas partiledare Jutta Urpilainen tillbakavisar kritiken mot hennes uttalanden om invandring. Hon sade för en vecka sedan att invandrare måste "ta seden dit de kommer".

Urpilainen tog därmed ett uttryck som de invandrarkritiska Sannfinländarna har använt sig av, och kritiken har varit därefter.
De Grönas ordförande Anni Sinnemäki sade inför partistyrelsen i dag att invandringsdebatten går på övervarv och beskyllde indirekt Urpilainen för ett opassande språkbruk.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki sade i sin tur att det inte finns en enda sed utan många seder i Finland, och alla är inte värda att ta efter.
Socialdemokraternas viceordförande Maria Guzenina-Richardson blandade sig i spelet med att beskylla De Gröna för att själva ha hemfallit åt den populism som De Gröna anklagat socialdemokraterna för.

Guzenina-Richardson påpekade att de grönas förra ordförande Osmo Soininvaara hade uttryckt sig i samma banor som SDP:s partiledare Jutta Urpilainen.
Urpilainen preciserar sitt uttalande
I en intervju för Svenska Yles nyheter förklarar Urpilainen vad hon menade med uttalandet.

- Jag anser att alla människor har rättigheter och skyldigheter. Det betyder att alla människor som bor i Finland måste respektera landets lagar och spelregler, säger hon.

Varför måste man särskilt påpeka att invandrare ska följa finska lagar?

- Därför att det för mig är viktigt att folk som flyttar till Finland har samma rättigheter som vi som är infödda finländare, säger Urpilainen.

Hur stort problem är rasimen just nu?

- Det är ett stort problem speciellt på internet, säger socialdemokraternas partiledare.

Vilket är ett större problem, att någon enskild invandrare missbrukar socialskyddet eller att rasismen breder ut sig i Finland?

- Jag kan inte acceptera rasismen, det vill jag betona. Det är naturligtvis så att människor kan flytta till Finland och kan arbeta här i Finland men de måste arbeta enligt samma regler som finländare, säger Urpilainen.

Betyder det här att socialdemokraterna har skärpt sin inställning till invandring?

- Nej, vi har samma linje som tidigare, säger Urpilainen.

Kritik också inom de egna leden

I fredags beklagade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Erkki Tuomioja Urpilainens ordval "ta seden dit man kommer". Han befarade en förväxling med Sannfinländarnas retorik, trots att socialdemokraternas politik i sak är helt annorlunda.

Socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta som leder partiets invandringsarbetsgrupp sade i går till Svenska Yle att hon i det här sammanhanget inte skulle ta uttrycket "ta seden dit man kommer" i sin mun.

I en intervju i Helsingin Sanomat i dag kritiserar Gröna förbundets ledning Urpilainens inlägg i invandrar- och flyktingdebatten. Ordföranden för De Grönas riksdagsgrupp Ville Niinistö säger att han är besviken över att det största oppositionspartiet socialdemokraterna vill betona de oegentligheter som vissa invandrare har gjort sig skyldiga till.

Han kritiserar också Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen för att göra detsamma som Urpilainen. Urpilainen avfärdar ändå kritiken från De Gröna:

- Det var ganska intressant, för den gröna ideologen Osmo Soininvaara har också skrivit i sin blogg för några år sedan att invandrare måste respektera finska lagar och spelregler.

- Jag undrar vad De Grönas linje är i den här frågan eftersom Soininvaara verkar vara av annan åsikt än till exempel partiledaren Anni Sinnemäki, säger Urpilainen.

Hur ser du på att migrationsminister Astrid Thors har hotats till livet på Facebook?

- Jag kan inte acceptera det, det är någonting som jag vill fördöma, säger Urpilainen.

(Av Rabbe Nilsson)