Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenskspråkiga påskhäxor går ut på påskaftonen

Från 2010
Påskhäxor med videkvistar.
Bild: YLE / Arja Lento

I Svenskfinland har påsklördagen traditionellt varit den dag då påskhäxorna knackar på. Men den finska traditionen med häxor som ger videkvistar och läser ramsor på palmsöndagen blir allt vanligare i områden med stark finsk inflyttning.

Arkivarie Anne Bergman på Folkkultursarkivet berättar att det finns två olika traditioner i Finland. Finlandssvenskarna har traditionellt varit påskhäxor på påskaftonen, medan de finskspråkiga har knackat på dörren på palmsöndagen.

Anne Bergman ser en klar tendens i att palmsöndagen börjar ta över i områden med mycket finsk inflyttning. På orter med en stark svensk majoritet håller däremot påskaftonen ställningen som den dag då påskhäxorna kommer på besök.

Nioåriga Wilma Grönqvist i Karis brukar göra sina egna påskkort, klä ut sig till påskhäxa och besöka vänner och bekanta på påsklördagen som traditionen sig bör.
Wilmas mamma, Birgitta Berglund, var själv påskhäxa när hon var barn och har velat föra traditionen vidare till sina barn. Hon tycker att det är synd att det är så få barn som är påskhäxor nuförtiden.

(Av Helena Rosenblad)