Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kritiken mot flygstoppet växer

Från 2010
Flygplatsen i Frankfurt
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Kritiken mot det europeiska flygstoppet växer efter att flera bolag genomfört lyckade provflygningar.

Två organisationer som representerar största delen av de europeiska flygbolagen och flygplatserna, ACI Europe och AEA, ifrågasätter omfattningen av begränsningarna i flygtrafiken.

Organisationerna säger att liknande vulkanutbrott på andra håll i världen inte ser ut att ha lett till lika omfattande restriktioner.

EU-ordförandelandet Spanien hoppas att hälften av de planerade flygturerna i Europa ska kunna genomföras i morgon. EU-kommissionen hoppas för sin del att hälften av luftrummet ska vara fritt från aska i morgon.

KLM: Tryggt att flyga i Europa

Det nederländska flygbolagets vd Peter Hartman säger enligt nyhetsbyrån ANP att det är tryggt att flyga i det europeiska luftrummet.

Hartmann var själv ombord tillsammans med vetenskapsmän på en provflygning ovanför Nederländerna i dag. KLM genomförde dessutom nio provflygningar mellan Amsterdam och Düsseldorf i dag utan några som helst problem, säger bolaget.

Det tyska flygbolaget Lufthansa flög tio plan från München till Frankfurt i går. Alla plan inspekterades vid ankomsten, men inget av dem hade fått några skador.

Även Frankrike har utfört ett lyckat asktest och planerar fler. British Airways inledde i kväll en provflygning med vd Willie Walsh ombord.

EU:s Transportministrar håller videokonferens

EU:s transportministrar ska ta ställning till flygstoppet i morgon, säger den brittiska transportministern Andrew Adonis.

Under en videokonferens i morgon måndag ska ministrarna diskutera om flygbolagen skulle kunna flyga trots att det finns vulkanaska i atmosfären.

Miljardförluster

Enligt vissa beräkningar har trafikkaoset redan kostat över 1,2 miljarder euro i förlorade intäkter för flygbolag, hotell och researrangörer i Europa

(Av Maria von Kraemer)