Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Immigranter i fällan i Spanien

Illegala invandrare bor i ruckel nära staden Lepe i Spanien

Allt fler immigranter har slagit läger i de spanska skogarna vid Portugals gräns. De kom för att plocka jordgubbar - men nu vill spanjorerna göra det själva.

Immigranterna har byggt tält av bortkastat plast från jordgubbsodlingar. Varje dag traskar de kilometer efter kilometer till jordgubbsodlingarna.

Men svaret de får är varje dag detsamma: - No. Vi har inga jobb att erbjuda, säger Domingo Morte, ägare till en av de medelstora jordgubbsodlingarna i staden Lepe. Han har anställt allt flera spanjorer det här året.

Den ekonomiska krisen och den skyhöga arbetslösheten har fått allt fler spanjorer att söka efter jobb som tidigare inte dög för dem.

Arbetslösheten i Spanien är den högsta i Europa. Över 20 procent av spanjorerna går utan arbete.

Många som tidigare jobbade inom byggbranchen plockar nu gärna jordgubbar, trots att lönen är hälften mindre.
Invandrarna känner sig lurade
I tältlägren i skogarna är det få som vill tala med journalister, och ännu färre som vill tala framför kameran.

De känner sig lurade och de skäms. De trodde att de skulle komma till paradiset, men nu lever de sämre än vad de gjorde i Afrika. De har ingen el och inget vatten. Och det värsta är att de inte kan åka hem. Familjerna hemma har satsat allt på dem.

-Det är inte möjligt att åka hem tomhänt, säger Mamou Dante. Han är 28 år och hemma från Mali. Han säger att om han hade vetat hurudan situationen är här skulle han inte ha kommit hit.

Se Jessica Stolzmanns reportage i Obs kl. 20 i FST5!

(Av Patrick Holmström)