Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HNS styrelse: Enhet för psykiatrisk vård vid Lojo sjukhus

Från 2010
Lojo sjukhus, exteriör
Bild: yle/monica slotte-wallenius

En ny enhet för psykiatrisk vård ska byggas vid Lojo sjukhus.
Det föreslår styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för HNS fullmäktige.

Styrelseledamoten Harry Yltävä (VF) från Raseborg föreslog att ärendet skulle bordläggas eftersom han bland annat vill vänta på den psykiatriska helhetsplanen och på rapporten om framtidsalternativen för Västra Nylands sjukvårdsområde. Men en bordläggning fick inget understöd.

Nybygget ska också innehålla fysiatrisk vård och rehabilitering och hela projektet beräknas kosta 19,2 miljoner euro.

Målet är besparingar
Det här ska leda till besparingar i fråga om stödservice och patienttransporter och inom informations- och telefontjänster.
Projektet frigör också personalresurser som kan utveckla och utvidga den öppna vården och på det sättet kan Lojo också möta det ökade behovet av bland annat rehabilitering inom Lojo sjukvårdsområde.

Fyra våningar
Den nya enheten ska byggas cirka 60 meter från det nuvarande sjukhuset. Det ger samtidigt en möjlighet att utvidga sjukhuset ytterligare om det behövs.

Nybyggnaden blir fyra våningar hög och binds samman med sjukhuset via en tunnel.
Den psykiatriska och fysiatriska vården samt rehabiliteringen placeras i våningarna 2 och 3. I källarvåningen ska bland annat finnas ett befolkningsskyddsrum och omklädningsrum för personalen.

19,2 miljoner
Hela projektet beräknas kosta 19,2 miljoner euro. Tanken är att bygget inleds våren 2012 och är färdigt i början av 2014.

I dag finns den psykiatriska vården i Lojo vid Fagernäs sjukhus.
(Av Marica Hildén)