Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo beredd att betala mer för ny korsning

Från 2010
Korsningen mellan Tynnismalm och riksväg 25 i Lojo
Bild: YLE/Veronica Montén

Lojo stad vill försnabba byggandet av en ny infart till staden från riksväg 25 i Tynnismalmområdet och utreder nu möjligheten att betala mera kommunala pengar för att få fart på staten.

I och med motorvägsbygget förbättrades alla infarter till Lojo utom infarten till Tynnismalm. I Tynnismalm finns många stora butiker, Lojo sjukhus och räddningsverket. Dessutom planerar staden nya arbetsplatser, affärer och bostäder på östra sidan av riksväg 25 i Gunnarla.

Stadsdirektör Simo Juva berättar att Lojo stad nu måste räkna ut hur mycket klirr i kassan de nya arbetsplatserna, jobben och möjliga invånarna i området ger och jämföra det mot de pengar staden måste hosta fram för att få igång jobbet med en bättre korsning.

Normalt ska kommunerna delta med en viss andel i den här typen av byggen, men Lojo kunde betala lite extra. Exakt hur mycket Lojo kunde skjuta till bygget i miljonklass vill Simo Juva inte berätta eftersom det handlar om förhandlingar.

Inte problemfritt
Modellen med extra kommunal finansiering har provats bland annat i huvudstadsregionen där sådana vägbyggen som bäst pågår.

Att skjuta till kommunala pengar är ändå inte helt okontroversiellt. Simo Juva ogillar tanken att kommunerna börjar betala för sådant som egentligen hör till staten.
- Men om man tänker ärligt och med äckelrealism kunde detta vara den enda lösningen att få det här projektet snabbare godkänt.

Det pågår också diskussion om det är rätt att kommuner med bättre ekonomi på det här sättet kan köpa sig en bättre plats i kön när det gäller vilka vägprojekt som ska förverkligas.
- Jag tror att den här moraliska aspekten här är ganska enkel; en självständig kommun sköter sina egna saker och om det är nytta för Lojo så kan vi ge staten ett erbjudande utan att tänka på den moraliska aspekten.

(Av Petra Thilman)