Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tiggeri kan förbjudas i lag?

Från 2010
Tiggare i Helsingfors
Bild: YLE / Antti Eintola

Inrikesminister Anne Holmlund (Saml) tillsatte i dag en arbetsgrupp för att utreda ett förbud mot tiggeri. Enligt inrikesminister Holmlund finns det tecken på att tiggeriet hänger samman med mänskohandel.

Holmlund säger att hon har uppgifter om att elva personer i Rumänien är misstänkta för att ha arrangerat tiggarnas resor till Finland.

Förslaget att förbjuda tiggeriet har fått hård kritik av Nätverket för fri rörlighet som arbetar för romernas rättigheter. Finland kan inte jaga bort människor som inte har andra sätt att försörja sig på, anser organisationen.

- Eftersom det verkar pågå en värvning av tiggare till Finland kan man tänka sig att tiggeriet kan föra dessa människor i en ännu mer trängd situation och därför måste man utreda om tiggeri kan förbjudas, säger Holmlund.

Helsingfors stad har uppmanat folk att inte ge pengar till tiggare. I stället har man hänvisat till att man kan hjälpa romerna i hemlandet.

När debatten började för ett par år sedan gick staden aktivt ut med att man skulle starta en insamling till förmån för romerna i stället för att ge pengar på gatan. Kyrkans utlandshjälp tackade dock nej till att inleda en insamling eftersom det inte fanns erfarenhet av sådana projekt inom EU.

Den nya arbetsgruppen leds av statssekreterare Antti Pelttari och den ska utreda behovet av ändringar i ordningslagen. Gruppen ska ge en preliminär utredning om frågan till inrikesministeriet senast den 24 juni och en slutlig utredning senast den 30 september.

(Av Stefan Nordgren)