Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Internetpiratism orsakar miljonförluster årligen

Skivspelare och dator

Internetpiratism orsakar årligen förluster på över 355 miljoner euro i Finland, visar en ny undersökning av föreningen för utövare och företagare inom skapande arbete (Lyhty).

Undersökningen visar att finländare i 16 procent av hushållen laddar ner olagligt spridda filer från webben. I snitt laddar hushållen ner cirka 380 filer årligen.

Det är i synnerhet unga och unga vuxna som laddar ner material från webben. Över 50-åringar laddar nästan inte alls olagligt material från webben.

De som deltog i undersökningen säger att de skulle köpa omkring en tredjedel av de produkter de laddat ner om det olagliga alternativet inte skulle finnas. Räknat i detaljförsäljningspriser innebär detta en förlust på cirka 355 mijoner euro varje år.

Det är i första hand musik som laddas ner, men också filmer, spel och datorprogram.

Taloustutkimus intervjuade över 3 000 finländare i åldern 15-79 för undersökningen.

Kulturminister Wallin lovar åtgärder
Kulturminister Stefan Wallin (SFP) ser de nya rapporterna om nätpiratism som skakande. Enligt Wallin visar rapporterna att förutsättningarna för elektronisk handel ännu inte är i skick.

Wallin lovar ännu på detta års sida presentera ett lagförslag som innebär att hushåll där upphovsrättsskyddat material laddas ner ska kunna underrättas. Han tror att underrättelsen kunde vara till nytta då barn laddar ner material, utan att föräldrarna är medvetna om det.
(Av Maria von Kraemer)