Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Också statsministern borde tala för romfrågor i EU"

Från 2010

EU borde ta itu med problemen i de länder som diskriminerar romer, sägs det ideligen i debatten om tiggeriet.

- Rent konkret händer det mera i romfrågor nu än för tre år sedan. Jag anser att det händer för lite, men det är mera fokus på romfrågorna än någonsin tidigare, säger Viveca Arrhenius,
konsultativ tjänsteman vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Hittills har romfrågorna inom EU synats mest på seminarier och i utredningar. Först nu har EU-kommissionen börjat intressera sig för romproblematiken på allvar. I början av juni hålls ett rådsmöte för social- och hälsovårdsministrarna där en vägkarta för romfrågorna ska godkännas.

Romfrågorna för osynliga

Finland har krävt en gemensam romstrategi för alla EU-länder, men den har inte blivit av eftersom flera medlemsländer har motsatt sig en sådan.

Miranda Vuolasranta, som är verksamhetsledare för romforumet i Finland riktar sig till hela regeringen. Också statsministern borde tala för romerna, anser hon.

- Statsminister Matti Vanhanen, omsorgsminister Paula Risikko, utrikesminister Alexander Stubb och inrikesminister Anne Holmlund - alla borde tala för romfrågorna i EU, säger Vuolasranta.

Stora människorättsproblem

Diskrimineringen av romer i många europeiska länder är omfattande. Enligt Amnesty International har det förekommit tvångssteriliseringar av romska kvinnor i samband med förlossningar, utan att kvinnorna själva har fått information om vad åtgärden innebär.

- Det här har skett i Tjeckien, Slovakien och Ungern. Varför är det så svårt att komma åt de här människorättsproblemen?

- Det verkar ju som på 1800-talet. Ju mer man tittar på levnadsförhållandena i dessa länder desto mer måste man behärska sig för att inte bli arg. Det är inte en lösning att rikta sanktioner mot de enskilda länderna, säger Viveca Arrhenius.

- Jag har erfarenhet av att sanktioner leder till att det enskilda landet blir utpekat och då mister vi den enda kontakt vi har för att få till stånd en utveckling där, säger Arrhenius.

(Av Sara Mannsén)