Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centrumbiblioteket ska bli Hfors främsta mötesplats

Från 2010

Centrumbibilioteket ska bli Helsingfors främsta offentliga rum och ett både fysiskt och digitalt framtidsbibliotek. Enligt planerna ska byggande inledas 2014 och vara färdigt 2017.

Projektet om att bygga ett centrumbibliotek i Helsingfors har kommit till ett avgörande skede. Visionerna och planerna är klara, och färdiga att granskas av beslutsfattarna under hösten.

Framtidsbibliotek
Enligt Maija Berndtson, bibliotekschef i Helsingfors, måste bibilioteksverksamheten hänga med i utvecklingen och erbjuda de tjänster som framtidens kunder vill ha. I centrumbiblioteket kommer därför fokus att ligga på människor och inte lika mycket på enbart böcker. Det ska bli en ny form av bibliotek som erbjuder aktiviteter, utrymmen och mötesplatser för stadens invånare dygnet runt och som hänger med i den digitala utvecklingen.

Stort behov av nya bibba
Helsingforsborna använder flitigt sina bibliotek, inte bara för att låna böcker, men för att träffas och jobba på. Därför anser Berndtson att det finns ett stort behov av det nya centrumbiblioteket. Hon lyfter fram Bibliotek 10 i gamla posthuset som ett bra exempel på åt vilket håll biblioteksverksamheten bör utvecklas.

Tölöviken ända alternativet
Det är sannolikt att bibilioteket byggs vid Tölöviken, sida vid sida med Musikhuset, men något beslut har inte fattats. Enligt Berndtson är det här den enda tänkbara platsen. Det ligger centralt, förbindelserna är bra och det passar bra ihop med Finlandia huset och Musikhuset, anser hon. Dessutom hoppas hon att biblioteket kan bli en naturlig del av Tölövikens parkområde så att biblioteket blir en del av parken och parken en del av biblioteket.

Takterass och digitala väggar
Målet är att centrumbilioteket ska ha 5000 besökare om dagen och 1,5 miljoner besökare i året. Byggnaden ska bli 10 000 kvadratmeter stor och byggas i fem plan, med en takterass högst uppe. Det planeras innertorg och stora glasfasader, samt screen-väggar som visar digital information. Restauranger och caféer planeras också. Hela biblioteksområdet är 16 000 kvadramter och beräknas kosta 70 miljoner euro. År 2011 inleds en internationell arkitekttävling för byggande av biblioteket.

(Av Johannes Tabermann)