Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vansinnigt" - Kiviniemi ny Centerordförande

Mari Kiviniemi har valts till Centerns nya ordförande. Det betyder också att hon blir Finlands nästa statsminister. Kiviniemi vann över Mauri Pekkarinen andra omgången i gårdagens val med siffrorna 1357-1035.

De två andra kandidaterna, Paavo Väyrynen och Timo Kaunisto, blev utslagna med klar marginal i första omgången.

"Helheten avgjorde"
- Det här känns vansinnigt.

Det var Mari Kiviniemis första ord i talarstolen efter att Centerkongressen hade valt henne till Matti Vanhanens efterträdare. Hon ville inte ange någon särskild orsak till att delegaterna valde just henne.

- Det var helheten som avgjorde, sade Kiviniemi till Svenska Yle.

Kiviniemis mål är att vinna riksdagsvalet våren 2011 och därmed se till att Centern fortsätter som regeringsbildande parti. Före ordförandeomröstningen krävde hon också att partiets verksamhet ska vara civiliserad på alla plan.

- Flaggan som vajar ska vara ren, sade hon med hänvisning till partisekreterarvalet där den omstridde Jarmo Korhonen utmanas av Timo Laaninen.

Väyrynen gratulerade inte Kiviniemi
Paavo Väyrynen lyckades inte charma centerfolket. Med bara tolv procent av röster i första omgången blev han utslagen. Väyrynen lämnade sin plats i möteshallen utan att gratulera vinnaren från talarstolen.

Det gjorde däremot Kaunisto och Pekkarinen.

- Jag är säker på att vi kommer att samarbeta mycket bra, sade Pekkarinen om framtiden med Kiviniemi som partiledare och statsminister.

Kiviniemi är den tredje kvinnan som blir ordförande för ett stort finländskt parti. De två första var Centerns Anneli Jäätteenmäki och SDP:s nuvarande ordörande Jutta Urpilainen.

Vanhanen lämnar statsministerposten på fredag
Den nya Centerordföranden har alltså redan tillträtt i och med valet men Matti Vanhanen sitter kvar som statsminister fram till slutet av nästa vecka. Han ska bland annat representera Finland en sista gång vid EU-toppmötet.

Fredagen den 18 juni avgår Vanhanen och då tillträder Mari Kiviniemi som statsminister. Före det ska Centern komma överens om vem som ersätter Kiviniemi som förvaltnings- och kommunminister.

Vanhanen säger attt han tänker vila och fundera på vad han vill göra. Han har redan meddelat att han ställer upp i riksdagsvalet om ett knappt år.

En sydösterbottning från Helsingfors
41-åriga Mari Johanna Kiviniemi är politices magister och har suttit i riksdagen i 15 år. Hon var statsminister Matti Vanhanens ekonomisk-politiska rådgivare och innehade utrikeshandels- och biståndsministern portfölj i ett halvår i Vanhanens första regering. I den nuvarande regeringen är hon förvaltnings- och kommunminister.

Kiviniemi kommer från Jalasjärvi i Södra Österbotten men bor sedan länge i Helsingfors. Hon är gift och har två barn i skolåldern.

I sin ordförandekampanj uppgav hon barn och ungdomar samt musik som sina intressen. Samhället ska enligt henne vara rättvisa, jämställt, solidariskt och sporrande.

Kiviniemi är känd bland finlandssvenskarna för att driva en nordlig orientering för Karleby. Det skulle innebära att Karlebyborna i fortsättningen får hämta sin statliga service i Uleåborg istället för Vasa.

(Av Stefan Nordgren)