Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen söker aktivt efter Fadayel

Från 2010
Bild: Yle

Polisen har trots efterspaningar inte hittat Eveline Fadayel. De har heller inte fått kontakt med hennes anhöriga. Fadayels tidsfrist att lämna landet har löpt ut.

Eveline Fadayels son Maher Gerges säger att han nog svarar på polisens samtal, men att han vill veta vem han talar med.
- Jag svarar inte om man ringer till mig från ett okänt nummer, säger Gerges.

De anhöriga säger sig förstå att polisen bara gör sitt jobb. Gerges meddelar dock att de inte ger upp kampen.
- Vi tänker göra en brottsanmälan angående Högsta förvaltningsdomstolens beslut, säger Maher Gerges.

Fadayel skulle enligt ett myndighetsbeslut lämna Finland senast den 13 juni.
De anhöriga understryker att de fortfarande är beredda att ta hand om Fadayel och att hon är en laglydig familjemedlem.

Inte hos församlingen

Församlingen i Vandaforsen gömmer inte Fadayel, meddelar församlingens kyrkoherde Jaakko Simojoki till Helsingin Sanomat.

Församlingen har tidigare erbjudit Fadayel skydd i form av psykiskt stöd - men att konkret gömma folk hör inte till kyrkans linje, säger Simojoki.

- Felaktig information om vår verksamhet har cirkulerat i offentligheten. Jag betonar att vi inte kommer att gömma Fadayel för myndigheterna, sade Simojoki till HS i måndags.

Enligt Polisinrättningen i Östra Nyland försöker man från och med nu få tag på Fadayel. Eftersom hon saknar uppehållstillstånd och har gömt sig för myndigheterna riskerar hon förutom avvisningen också bötesstraff.

Inga släktingar i Egypten
Fadayel, som är vid dålig hälsa, har bott hos sina söner och finländska barnbarn i Vanda i nästan tre år. Hon har ansökt om att få stanna i Finland på grund av det faktum att hon inte har några släktingar i Egypten.

I våras beslöt polisen att inte verkställa utvisningen av Fadayel eftersom en snabb ändring av utlänningslagen diskuterades. Någon ändring har ändå inte blivit av. Familjen är besviken över politikernas tomma löften men vägrar ge upp hoppet, säger svärdottern Tarja Gerges och efterlyser politisk ryggrad av beslutsfattarna.

Enligt Gerges är Fadayel mycket rädd och deprimerad över utvisningsbeslutet. Hon kan inte förstå varför det ska vara så svårt att få vara med sin familj.

Frågan om Fadayel ska få stanna kvar har väckt stor uppmärksamhet och avvisningsbeslutet har också gett upphov till en folkrörelse för att hon ska få stanna.
(Av Sara Mannsén)