Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vindkraftverk stör inte ortsbor

Från 2010
Bild: Finlands havsvind

Människor som bor i närheten av vindkraftverk störs inte nämnvärt av dem. Det visar en färsk undersökning som Taloustutkimus har gjort för Motiva Oy.

Undersökningen visar också att personer som bor på orter där det planeras vindkraftverk är rätt så negativt inställda till vindkraftverk, medan människor som väl bor på ett vindkraftsområde är midre skeptiska.

Vindkraftsplaner upprör också i Västnyland Företaget Finlands havsvind planerar en vindkraftspark på ett cirka 53 kvadratkilometer stort område i havsbandet utanför Ingå och Raseborg. Vindkraftverken ska vara 60 till antalet och ska finnas ungefär 20 kilometer från Ingå.
Det här upprör särkilt sommargästerna. Heikki Martela är ordförande för föreningen Pro Barösund som vill skydda skärgården från vindkraftverken.

- Många bor två till tre kilometer från det planerade vindkraftsområdet. Vindkraftsverken kommer att synas tiotals kilometer. De är två och en halv gånger högre än Stadiontornet i Helsingfors. De kommer att dominera landskapet.

Skeptikernas åsikter måste tas på allvar
Miljödirektör Martti Hyvönen på Helsingfors energi som delvis äger Finlands havsvind säger att man också måste ta skeptikernas tankar på allvar för att ett projekt ska gå framåt.

- Folk måste få ha sina åsikter. Man ska diskutera med dem som är skeptiska. Det är så saker och ting avancerar. Jag förstår nog att det inte är så kul att ha vindkraftsverk inom synhåll om man är van vid den öppna horisonten, men vindparken utanför Ingå och Barösund kommer inte att finnas i skärgården utan ute på öppet hav.

Mats Fagerström som är säkerhetschef för Helsingfors energi och Finlands havsvind tror att vindkraftverk är en sak som människor blir vana vid med tiden. Han säger att han förstår de som är skeptiska.
- Jag har förståelse för dem som är skeptiska men det är som med bankkorten; ingen ville ha dem till en början, men nu har vi dem alla i plånboken.

(Av Veronica Montén)