Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strejk lamslår Grekland

Från 2010
Bild: Reuters TV

Omkring hälften av Greklands löntagare strejkar i dag i protest mot regeringens sparplaner.

Strejken lamslår både flyg- och tågtrafiken och stänger skolor och myndighetskontor och de grekiska sjukhusen tar emot enbart akutfall. Också nyhetssändningarna i radio och tv stoppas.

Det grekiska parlamentet debatterar i dag regeringens förslag om höjd penisonsålder, slopade förmåner och inskränkta möjligheter till förtidspension.

Över 12 000 offentligt- och privatanställda demonstrerade i Aten när parlamentet under förmiddagen började diskutera reformerna. På eftermiddagen tvingades polisen använda tårgas, då en del demonstranter blev aggressiva. Demonstranterna kastade bland annat stenar och flaskor mot polisen.

Det är den femte generalstrejken i Grekland sedan februari då regeringen meddelade om sina sparåtgärder för att lätta landets enorma skuldbörda.

Finländska turister berörs knappast

Strejken berör inte nämnvärt de omkring 8 000 finländska turister som just nu är i Grekland, uppger både researrangörer och Finlands Atenambassad till tidningen Helsingin Sanomat.

Strejken gäller inte utrikesflygen och alla turer från Helsingfors till de grekiska turistöarna går i dag enligt tidtabell.

Strejken gäller inte utrikesflygen och alla turer från Helsingfors till de grekiska turistöarna går i dag enligt tidtabell. Privata bussbolag sköter turisttransporterna mellan hotellen och flygplatserna och affärer, hotell och restauranger fungerar normalt.
(Av Rabbe Nilsson)