Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgien tar över som EU-ordförande

Från 2010
Riksdagen
Bild: Yle

Europeiska unionens roterande ordförandeskap övertas i dag av Belgien som saknar en regering.

Den belgiska regeringen föll i april och efter valet i juni är belgarna nu mitt inne i den traditionellt svåra processen att hitta en majoritetsregering. Senast drog processen ut i flera månader.

Yves Leterme, premiärminister i den förra regeringen, leder expeditionsministären som nu styr. Leterme försäkrar att den som tar över premiärministerposten är kapabel att leda också EU-ordförandeskapet.

- Vi har förberett ordförandeskapet tillsammans med regeringarna för de språkliga gemenskaperna och regionerna som ju inte har påverkats av regeringskrisen så vilken politiker som än leder den federala regeringen är den belgaren också kapabel att leda EU-ordförandelandet, säger Leterme.

Det språkligt delade Belgien är en ordförandeveteran, ordförandeskapet är redan det tolfte. Rutin finns, och också forskaren Mike Beke vid tankesmedjan CEPS, Centre for European Policy Studies, är övertygad om att expeditionsministären väl klarar av EU-uppgifterna.

- Ministrarna har suttit på sina poster de senaste åren, de känner till ärendena och känner kollegerna, vilket gör det lättare att vara en neutral ordförande för ett ministerråd, säger Beke som vid Ceps har Belgiens EU-ordförandeskap som specialgebit.

Han tror inte att EU-ordförandeskapet på något sätt driver på bildandet av en ny federal regering.
- De stora partierna efter valet, den separatistiska nya flamländska alliansen och socialisterna, måste samarbeta med expeditionsministären så att det blir en mjuk övergång om en ny regering bildas.

- Om inte, måste de se till att expeditionsministären kan fullfölja uppgifterna som EU-ordförande, säger han. Den främsta uppgiften för det belgiska ordförandeskapet är ekonomin, och Leterme ger kommissionens förslag om övervakning av finansinstut och riskfonder Belgiens fulla stöd.

- Vi behöver regler mot den finansiella opportunism som drev oss in i krisen, säger han.

(Av Rabbe Nilsson)