Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

OSSE besluter om Kirgizistan-hjälp

Förstörda fordon på gatorna i Jalal-Abad.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE kan i morgon besluta om sina framtida insatser i Kirgizistan.

Situationen i landet har varit orolig sedan etniska våldsamheter bröt ut i staden Osj för några veckor sen.

Bland alternativen finns en internationell polisstyrka eller teknisk hjälp, säger riksdagsledamot Kimmo Kiljunen som också fungerar som OSSE:s Centralasienrepresentant.

Vad OSSE besluter beror mycket på hurudan hjälp Kirgizistan själv vill ha. Interimregeringens ledare Roza Otunbajeva har tidigare gjort en förfrågan om en internationell polisstyrka hos bland annat OSSE. Men Kiljunen som nyligen har besökt Kirgizistan menar att situationen i landets södra del är lugnare nu och att behovet av en internationell polisstyrka kan ha minskat.
Internationell polisstyrka en möjlighet
Om OSSE väljer att skicka en internationell polisstyrka till Kirgizistan är det viktigt att den är obeväpnad, säger Kiljunen.

Även på EU-nivå har möjligheten att stöda de kirgisiska myndigheterna med internationell polisstyrka diskuterats. Ett välkommet initiativ, säger Kiljunen, som ändå bedömer att OSSE har bättre förutsättningar att sköta uppdraget.

- Bland OSSE finns det en del centralasiatiska medlemsstater. Om det blir fråga om en internationell polisstyrka så skulle det vara bra att ha personal från grannländerna, säger Kiljunen.

Det kan bli aktuellt med finländsk närvaro i Kirgizistan. Finlands utrikesminister Alexander Stubb har nämligen på EU-nivå meddelat att Finland ställer sig positiv till att bidra med personal i det fall att en internationell polisstyrka skickas till Kirgizistan. Om det blir OSSE eller EU som koordinerar insatsen återstår ännu att se.

Viktigt att Kirgizistan stöder processen
Även krav på en internationell undersökning om vad som egentligen hände i södra Kirgizistan har ökat.

- FN, EU och OSSE har visat intresse för att genomföra en utredning, men det är ännu osäkert vem som skall leda utredningen och på vilket sätt den skall göras säger Kiljunen.

Att en undersökning kommer att bli verklighet, det är Kiljunen ganska säker på. Han menar ett beslut kan väntas under de närmaste veckorna.

- I Kirgizistan har interrimregeringen sagt att en utredning är nödvändig. Att Kirgizistan själv stöder processen är en viktig förutsättning, nu gäller det bara att förhandla om detaljerna säger Kiljunen.
(Av Frida Ahtokari)