Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hautala: Rysk mediekampanj mot Finland

Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden

Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna) anser att det pågår en statsledd kampanj mot Finland i ryska medier som skadar relationerna.

Finlands statsledning borde ta upp frågan med Rysslands president Dmitrij Medvedev under dennes besök i Finland i dag och i morgon, säger hon.

- Det är allt fler som inser att det finns en medveten kampanj mot Finland i Ryssland. Det kan antingen vara inhemska intressen som ligger bakom eller så vill man visa att man värnar om ryskspråkigas intressen även utomlands, säger Heidi Hautala.

- Det här är ingen slump. Dessutom finns knappt någon oberoende press som skulle driva en sån här kampanj, säger Hautala.

Enskilda fall som omhändertagandet av ett finsk-ryskt barn i Åbo och den ryska farmodern Irina Antonovas öde har blåsts upp stort i ryska medier.

Medierna har flitigt intervjuat den kontroversielle docenten Johan Bäckman i samband med rapporteringen om Finland.

Enligt Hautala börjar vanligt folk i Ryssland tro att det måste vara något grundläggande fel i Finland - att Finland hatar sina barn och åldringar.

Det här skadar på riktigt relationen mellan folken, så det skulle vara på sin plats att statsledningen tar upp frågan, säger hon.
(Av Patrick Holmström)