Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alla tiders värmerekord: 37,2 grader

Publicerad 29.07.2010 20:52.
Nytt värmerekord igen

Torsdagens värmebölja har spräckt inte bara den här sommarens utan också alla tiders värmerekord i Finland. På Joensuu flygfält i Libelits uppmättes på torsdag eftermiddag temperaturen 37,2 grader.

Därmed har det gamla rekordet från den 9 juli 1914 slagits.
Då var det 35,9 grader varmt i Åbo.

Det är inte ofta som sommartemperaturerna i Finland stiger över 30 grader. Under de senaste två somrarna överskreds inte 30-gradersgränsen någonstans i landet.
Röken från Ryssland irriterar
Hett är det också i Ryssland, där alla tiders värmerekord slogs i Moskva. Temperaturen steg till 37,8 grader. Det senaste rekordet sattes i måndags, då var det 27,5 grader varmt. Moskvaborna har uppmanats att stanna hemma från jobbet och hålla sig inomhus. På det här sättet undviker invånarna också röken från de flera skogsbränderna runt staden.

Fortfarande brinner omkring 90 000 hektar skog utanför Moskva. Enligt väderleksprognoser fortsätter det exceptionellt torra vädret i Ryssland åtminstone ännu nästa vecka.
I södra och mellersta Finland har man i dag känt av röken från de ryska skogsbränderna. Personer som hör till riskgrupperna kan få problem och uppmanas att hållas sig inomhus. Luftkvaliteten väntas ändå bli bättre redan i kväll i södra Finland.
(Av Eva Blässar)