Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Branden på Samos under kontroll - finländare evakuerade

Från 2010
Turister lämnar Marathokambos.
Bild: Michael Anhaeuser / EPA

Brandmännen i Grekland har fått den härjande skogsbranden på ön Samos under kontroll, meddelar myndigheterna. Röken orsakar dock ännu problem på hotellområden. Över 150 brandmän deltog i släckningsarbetet.

Elden ska inte ha skadat varken människor eller egendom. I går evakuerades cirka 400 turister från hotellen i Marathokambos. Bland de evakuerade fanns tiotals finländare.

De grekiska myndigheterna utlyste tidigare i dag nödläge i Marathokambos och Karlovasi i västra delen av ön Samos på grund av skogsbranden. Enligt lokalmyndigheterna befinner sig invånarna i området inte i omedelbar fara, men på grund av röken evakuerades hotellen.

Finnmatkat har sammanlagt 71 kunder som semestrar på området. Alla var inkvarterade i hotell i byn Votsalakia. Resenärerna har kontaktats och evakuerats till de närbelägna byarna. Informatör på Finnmatkat, Salla Salo, berättade i går att finländarna inte har utsatts för någon fara på grund av branden.

-Man har nu fått elden under kontroll, men röken är ännu tjock. På tisdag morgon ser vi om de evakuerade möjligen kunde återvända till byn och fortsätta sin semester, sade Salo i går.

Två markbränder har rasat på ön Samos inom loppet av en vecka.

(Av Frida Ahtokari)