Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Esbobo är Cohens högra hand på nätet

Publicerad 10.08.2010 09:13. Uppdaterad 11.11.2016 08:28.

För Jarkko Arjatsalo blev 60-talet och det första mötet med Leonard Cohens musik en omvälvande upplevelse. Cohens musik har sedan dess inte inte släppt taget om Arjatsalo som i dag upprätthåller webbplatsen leonardcohenfiles.com - det mest besökta webbforumet för Cohen-entusiaster världen över.

Att forumet grundades i mitten av 90-talet var ändå något av en slump, berättar Arjatsalo. Den pådrivande parten var familjens tonåriga son, som ville utforska möjligheterna med nymodigheten internet. Då Jarkko Arjatsalo ledan länge hade intresserat sig för Cohens musik bestämde sig far och son för att inrätta en webbplats för Leonard Cohen-fans.

Överväldigande respons

Gensvaret lät inte vänta på sig. Snabbt började strömma in e-post från Cohen-entusiaster som gladde sig åt en gemensam mötesplats på nätet. En förenande faktor för många som tog kontakt var känslan av att vara ensamma om att gilla Leonard Cohens musik – en uppfattning som snabbt kom på skam.

Det visade sig att Leonard Cohen hade massvis med anhängare världen över och webbforumet började växa i snabb takt. Till dags dato har webbplatsen besökts mera än tre miljoner gånger. Dessutom har forumet 25 000 registrerade medlemmar.

Ett oväntat samtal

I slutet av 90-talet tog Leonard Cohen själv kontakt med Jarkko Arjatsalo. Han hade följt med webbsidans utveckling och han ville bidra med opublicerade dikter, teckningar och målningar.

Samarbetet kring webbplatsen ledde sedermera till att en vänskap uppstod mellan Cohen och familjen Arjatsalo. Paret Arjatsalo har under de senaste åren träffat artisten i flera repriser och Jarkko Arjatsalo har fått en bild av hur världsstjärnan är utanför scenen:

- Han är mycket anspråkslös och rent av blyg. Om man nu kan säga som om en person som uppträder inför tusentals människor per kväll!

Arjatsalo beskriver Cohen som en god samtalspartner och inspirationskälla. Ett tema som artisten ändå ogärna ger sig in på är tolkningen av sångtexterna. Det är något han lämnar åt lyssnaren.

Turnéliv på gamla dar

Till mångas stora förvåningen begav sig den numera 76-åriga Cohen på världsturné år 2008. För Cohen-fans innebar det här första möjligheten att se sångaren uppträda sedan början av 90-talet.

Då Cohen besökte Helsingfors år 2008 bevittnades konserten av en fullsatt Bölearena. Jarkko Arjatsalo tror att Cohens tillbakadragna framtoning och fäbläss för melankoliska undertoner väcker genklang hos finländarna - en uppfattning som också omfattas av sångaren själv.