Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland och Vitryssland svartmålar varandra

Alexander Lukasjenko

Det ser ut som om den kommande hösten kunde föra med sig ett eldfängt gräl mellan grannländerna Ryssland och Vitryssland. Just nu pågår en intensiv informationskampanj i vartdera landet. Målet är att framställa grannlandets president som en skurk.

När Vitrysslands president Alexander Lukasjenko kallar sin ryske kollega samvetslös och Dmitrij Medvedevs medarbetare uppmanar Lukasjenko att uppsöka läkare behöver ingen tvivla på att förhållandet mellan länderna är sämre än på länge, eventuellt på väg att bli sämre än någonsin.

Konkret handlar den nu pågående konflikten om två saker: Ryssland vill att Vitryssland erkänner de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien. Vitryssland vill å sin sida att Ryssland deltar i finansieringen av Vitrysslands första kärnkraftverk.

Idé om statsförbund bakom tvisten

Bakom tvisterna ligger ländernas oförmåga att komma överens om ett statsförbund.

Redan för många år sedan fattades ett beslut om att de båda länderna ska gå samman, men processen har framskridit ytterst långsamt och varje fråga har varit mycket svår, nästan omöjlig att lösa.

Sedan man i våras klarade av att underteckna ett tullavtal har man nu i stället stött på patrull beträffande en gemensam valuta och samordning av grundlagen.

Mycket tyder på att det aldrig kommer att bli någon union särskilt eftersom Vitrysslands Alexander Lukasjenko, som ofta kallas Europas sista diktator, under de senaste åren har börjat flirta allt mera intresserat med väst.

Vitryskt intresse för EU och USA

Det är också Vitrysslands intresse för samarbete med EU och USA som gör att man inte vill erkänna utbrytarrepublikerna. Det är faktiskt bara fyra stater som har erkänt dem hittills: Ryssland, Venezuela, Nicaragua och östaten Nauru.

Ryssland har inte ens krävt att någon annan av de tidigare
Sovjetrepublikerna ska erkänna dem. Därför gör ilskan över Vitrysslands uppnosighet ett lite överraskande intryck. Ur vitrysk synvinkel är det säkert helt vettigt att inte riskera de nyvunna kontakterna till väst för att hjälpa några småstater i Kaukasien.

Inget samarbete kring vitryskt kärnkraftverk

Beträffande det planerade kärnkraftverket som skulle byggas i den vitryska staden Grodno har Lukasjenko nu dragit öronen åt sig och sagt att det inte blir något alls av samarbetsprojektet.

Ryssland skulle ha bistått med expertis och byggmaterial men ville i utbyte ha femtio procent av aktierna i kraftbolaget, och alltså också femtio procent av vinsten. Det vägrade Vitryssland att gå med på.

Under veckoslutet håller länderna inom organisationen för kollektiv säkerhet, alltså de flesta av de tidigare sovjetrepublikerna, möte i Jerevan i Armenien.

Rysslands president Dmitrij Medvedev har meddelat att han inte tänker tala med sin vitryske kollega under mötet och Lukasjenko har som motdrag låtit förstå att han eventuellt inte alls åker till mötet. Särskilt eftersom man på rysk tv i går kväll visade en del i en tv-serie som kallas Den vitryske gudfadern. Serien bygger på komprometterande material om Alexander Lukasjenko, som i programmet framstår som en inkompetent och brottslig ledare för sitt land.
(Av Stefan Nordgren)