Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Studentkårer kräver rättsliga åtgärder mot Sverige

Publicerad 18.08.2010 08:15.
Huvudbyggnaden vid Lunds universitet

Studentkårerna vid fem svenska universitet uppmanar Europeiska kommissionen att skrida till rättsliga åtgärder gentemot Sverige för de nya antagningsreglerna till högre utbildning.

Enligt kårerna diskriminerar reglerna sökande med utländska gymnasiebetyg.

- De nya reglerna har drabbat massor av sökande med toppbetyg som inte fått någon chans alls att komma in på populära utbildningar. Antagningssystemet måste göras om så att det blir rättvist och rättssäkert och så att man inte diskrimineras för att man läst gymnasiet utomlands, säger Gabriel Ledung, ordförande för Uppsala Studentkår.

Europeiska kommissionen har redan tidigare skickat ett brev till Sverige med frågor om det nya antagningssystemet. De nya reglerna för tillträde till högre utbildning trädde i kraft inför antagningen till höstterminen 2010 och placerar sökande i olika urvalsgrupper beroende på vilket land gymnasiebetygen är från.

Bakom brevet till kommissionen ligger Lunds Universitets Studentkårer, Uppsala Studentkår, Umeå Studentkår, Umeå Naturvetar- och Teknologkår samt Studentkåren StuFF vid Linköpings universitet.
(Av Peter Sjöholm)