Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Husköpare kräver ersättning för mögel i husgrund

Från 2010
Anne och Arto Laiho framför sitt sanerade, nybyggda egnahem
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Familjen Laiho i Karleby är missnöjd med leverantören av familjens egnahem, Finndomo. Arto och Anne Laiho anser att företagets maskinella lösning för krypgrunden under huset har lett till mögelproblem i det nybyggda huset.

Ifall Finndomo inte betalar 100 000 euro i ersättning kommer familjen Laiho att föra hustvisten till rätten.

Familjen Laiho köpte ett huspaket från Finndomo som levererades hösten 2007. Äldste sonen i familjen och Anne Laiho fick nästan omgående problem med andningen och ständigt återkommande flunsor.
Problemen förvärrades och under sommaren 2009 måste familjen flytta ut ur sitt nybyggda hem eftersom Anne Laiho bland annat hade fått neurologiska symptom.

Familjen var tvungen att flytta till sommarstugan i Larsmo och det var först ett år senare som man kunde återvända till det sanerade huset. Familjen Laihos hus har numera 16 ventilationsluckor i sockeln för ventilationens skull.

- Det värsta felet med huset var att det saknade ventilation i krypgrunden säger Arto Laiho. Sockeln hade 4 ventilationsluckor men de måste ovillkorligen hållas stängda för att den maskinella luftavfuktaren under huset skulle fungera, säger Arto. Till slut måste vi börja undersöka saken och vi hade bland annat mögelhundar på plats som visade att det fanns mögel i grunden. Andra prov har också tagits och samma sak har konstaterats via de proven.
Hustillverkaren medger inget fel
Fallet har fått mycket uppmärksamhet och på torsdagen hölls en presskonferens i Helsingfors, där koncernchefen Pertti Lehti förklarade läget. Finndomo har satsat på nya tekniska lösningar för ventilation av krypgrunder. På presskonferensen erkändes inte att lösningarna skulle vara felaktiga eller problematiska. Företaget har levererat cirka 400 småhus med den här typen av krypgrund.

Pertti Lehti säger sig förstå husköparnas oro och företaget erbjuder köparna en möjlighet till kontroll av krypgrunderna. Husköpare kan ringa företaget på telefon 020 7550 300 från och med måndag

(Av Agneta Glad)